Діячі освіти, культури і науки на Поділлі

О.М.Завальнюк, О.П.Григоренко

Науково-педагогічна та організаторська діяльність

ректора Хмельницького національного університету

професора М.Є.Скиби

В статті аналізується життєвий і науковий шлях видатного представника наукової еліти нашої держави, ректора Хмельницького національного університету, доктора технічних наук, професора, академіка М. Є. Скиби.

Ключові слова: Микола Єгорович Скиба, освіта, педагог, вища школа, інститут, університет, доктор наук, професор, ректор, наукова школа.

В доленосні часи в історії кожного народу з'являються постаті, роль і значення яких у становленні його державності, формуванні національної самосвідомості, зародженні величі душі та стійкості духу виходять далеко за межі історичного бачення, соціального тлумачення і політичних амбіцій не лише сучасників, а й багатьох прийдешніх поколінь.

Пріоритетним у розбудові незалежної молодої Української держави є наявність особистостей високого інтелекту, які володіють сучасними знаннями, досвідом, постійно аналізують динаміку вітчизняних та світових подій як в соціальному, так і в економічному напрямках, здібні випереджати і прогнозувати розвиток, акумулювати можливості і сили, підпорядковані колективи на найважливіших ділянках для досягнення мети. Саме такою людиною є ректор Хмельницького національного університету доктор технічних наук, професор, заслужений працівник народної освіти, відмінник освіти України, академік Української технологічної академії, Міжнародної академії інформатизації, Української академії економічної кібернетики, вчений з світовим іменем, орденоносець, видатний представник наукової еліти нашої держави Микола Єгорович Скиба.

На думку провідного українського філософа М.Поповича, еліта формується з найбільш обдарованих і сильних особистостей, які пробиваються нагору через соціальні перешкоди завдяки творчим і організаційним здібностям, культурним і моральним характеристикам1.

В новітній історії України професор М.Є.Скиба з усією відповідальністю усвідомлює, що сучасна українська освіта переживає складні і разом з тим необхідні трансформаційні процеси, які мають на меті посилити її внутрішній потенціал, зробити її самодостатньою щодо вирішення організаційних, кадрових, методичних, фінансових, матеріально-технічних питань, надати їй відповідної гнучкості, здатності оперативно реагувати на виклики часу, засвоювати передовий педагогічний досвід Європи і світу. З повсякденної діяльності ректора першого в місті Хмельницькому вищого навчального закладу не сходять з порядку денного проблеми модернізації вищої школи України, покликаної готувати для економіки, політики, науки, освіти, культури високоосвічених, професійно майстерних працівників, наділених не лише найновішими знаннями і вміннями, а й високими гуманними якостями, гідними людини XXI століття. Адже випускники українських університетів, які увійдуть до національної еліти, відповідатимуть за долю країни, її стандарти, просування цивілізаційним шляхом.

Наприкінці року М.Є.Скиба відзначає свій славний 60-річний ювілей. І справа не лише у високих нагородах, званнях і відзнаках, адже вони є лише своєрідним еквівалентом того, що зроблено вченим на ниві технічної науки і трансформації вищої освіти нашої держави в загальноєвропейський освітній простір. Микола Єгорович належить до тієї когорти українських вчених, які своєю довголітньою сумлінною й подвижницькою працею заслужили щиру любов серед колег-науковців і численних учнів та повагу серед наукового загалу і громадськості. Душевність і доброта, справжня інтелігентність і високі моральні чесноти вченого поєднуються у цій прекрасній людині з раціональністю творчого мислення. М.Є.Скиба, без сумніву, є особистістю, глибоко зануреною у свою роботу й повністю відданою науці і, водночас - це вимогливий педагог і керівник найвищого гатунку, який ніколи не знає втоми й наполегливий у всіх своїх устремліннях.

Ім'я цієї непересічної постаті сучасної історії нашої держави вже не раз згадувалось в різноманітних науково-технічних виданнях, словниках, енциклопедіях. Посилання на його дослідження можна зустріти як у працях вітчизняних, так і в зарубіжних авторів. Серія праць про М.Є.Скибу як науковця, педагога, патріота, громадського та державного діяча і ректора Хмельницького національного університету опублікована в історичній літературі. Метою даної публікації є спроба хоча б в деякій мірі узагальнити життєвий і науковий шлях цієї видатної постаті, яка слугує моральним прикладом для молодого покоління як взірець непохитної мужності в досягненні поставленої мети, наполегливості, цілеспрямованості, безмежної відданості своїй Батьківщині і на цій основі привернути увагу дослідників до створення повноцінної праці про видатних сучасних науковців країни.

Пращури Миколи Сгоровича - корінні мешканці Слобожанщини, українці. Життя його батьків було важким, але як у багатьох людей, що пережили голод, війну і розруху, вважали себе щасливими, що виростили такого сина. Життєва доля професора М.Є.Скиби є цілковитим підтвердженням слів одного з найславетніших вчених світу - шведського біолога Карла Ліннея, який підкреслював, що походить із простої родини, і писав: "З маленької хатинки може вийти велика людина"2. Народився майбутній ректор 1950 р. в селі Камінь Кролевецького району Сумської області в сім'ї колгоспників. Ця земля, як зазначав Президент України В.Ющенко, самобутня і неповторна. її чудова природа, хвилясті рівнини, широкі річки, озера-стариці століттями надихали місцеве населення на добрі справи. Ця земля подарувала світу незбагненну глибину таланту всесвітньо відомих митців: Дмитра Бортнянського, Максима Березовського, Бориса Гмирю, Івана Багряного, Олександра Олеся, Остапа Вишню, Євгена Адамцевича, "Запорізький марш" якого і сьогодні наснажує душу кожного українця оптимізмом добротворення. З цього мальовничого куточка української землі, від порога батьківської хати, від стежки, що вела до рідної школи, починав своє сходження М.Є.Скиба у великий світ.

Дитинство М.Є.Скиба згадує з особливою теплотою. У родинному колі Скибів панувала довіра, доброзичливість, повага до батьків. До батька Єгора Степановича та матері Катерини Василівни Микола звертався тільки на Ви. Виховання дітей у цій сім'ї відбувалося у кращих традиціях українського народу. Діти вивчали свій родовід, історію, культуру, звичаї рідного краю. Саме у батьківській хаті Микола Скиба отримав свої перші уроки справедливості, навчився поважати гідність людини, цінувати її працю. Згодом, через кілька десятиліть, в одному з інтерв'ю він скаже про ті далекі роки так: "Все дитинство провів я в рідному краї з густими лісами, де воював Ковпак, із заливними луками та світлими водами Сейму. Та найяскравіші спогади пов'язані з спортом: часто їздив на республіканські змагання, мав перший розряд з футболу. Інтерес до нього і зараз великий. Люблю піти подивитися матч і вболіваю за київське "Динамо"3. І тепер, в міру своїх можливостей, він демонструє для студентів і викладачів яскравий приклад ставлення до фізичної культури і спорту як до здорового способу життя.

Син виявився дуже вдячний своїм батькам, яких, на жаль, вже немає. Дійсно сильні й мужні, вони, глибоко усвідомлюючи обов'язок перед дітьми, навчили їх збагачувати своє життя не тільки матеріально, а й духовно. Допомагаючи їм по господарству, малий Микола вже підлітком косив, молотив, орав, тобто міг виконувати всяку сільську роботу. Старшокласником всі літні канікули працював в колгоспі. В сімейному архіві зберігаються кілька похвальних фамот керівництва сільгосппідприємства за роботу на колгоспних ланах. Трудове загартування стало важливою опорою в його подальшому житті.

Роки навчання в школі є завжди важливим періодом становлення молодої людини. Середню школу М.Є.Скиба закінчив із срібною медаллю. Першого вересня 1967 р. поріг навчальних аудиторій Київського технологічного інституту легкої промисловості переступив молодий юнак. Здійснилася його мрія стати інженером. Лекції, семінарські заняття, колоквіуми, диспути захоплювали у вир студентського життя. Непомітно пройшов перший рік навчання. В заліковій книжці за результатами здачі екзаменів були виставлені тільки відмінні оцінки. Але все це давалося в результаті напруженої праці. Адже вимоги до навчання в цьому столичному вищому навчальному закладі були дуже високими. Керівництво інституту, деканати, завідувачі кафедр вимогливо ставилися до організації навчального процесу, прискіпливо розглядали кожне порушення як з боку студентів, так і викладачів на виробничих нарадах, зборах і засіданнях фомадських організацій. Та наполегливість і зусилля давали позитивний результат. Впродовж всіх років навчання, щоб не так відчувати матеріальну скруту, систематично підробляв на залізничній станції. На дні народження батьків приїжджав із скромними, але такими дорогими для них подарунками.

Вже з першого курсу М.Є.Скиба був активним членом студентського наукового товариства. У співавторстві з викладачами опублікував ряд наукових робіт. Його наукові здобутки були помічені і вчена рада рекомендувала його для вступу до аспірантури на кафедру машин і апаратів рідного інституту. Працюючи над темою дисертації "Динаміка гідравлічного приводу машин легкої промисловості", молодий дослідник все більше відчував прагнення до педагогічної діяльності, зрозумів, що це його покликання, його Божий дар. Маючи можливість продовжувати наукову кар'єру в столиці, він без вагань у 1975 р. дає згоду на призначення на посаду асистента Хмельницького технологічного інституту побутового обслуговування. З того часу Поділля, місто Хмельницький стає його рідною домівкою. Тут він одружився з своїм єдиним і вірним коханням Галиною, тут народилися і виросли його діти Олексій і Катерина, з цим краєм пов'язане все його наступне життя.

Єдиний на той час в Україні за профілем підготовки спеціалістів ХТІПО був уже відомим в усьому Радянському Союзі. Він розташовувався в трьох навчальних корпусах, до послуг студентів були гуртожитки на тисячу місць. На чотирьох факультетах навчалося майже п'ять тисяч студентів. Всі лабораторії, в залежності від профілю, були устатковані сучасними верстатами, машинами, приладами. Вищий навчальний заклад в той час очолював доктор технічних наук, професор Р.І.Сілін. З 1978 р. інститут став готувати інженерні кадри для кількох десятків зарубіжних країн. Це була дуже важлива і відповідальна ділянка роботи вищого навчального закладу. Крім суто професійних завдань, підготовки висококваліфікованого спеціаліста, потрібно було донести до свідомості зарубіжних студентів об'єктивну правду про Україну, на території якої вони навчалися, прищепити їм хоча б в певній мірі знання про її історію, традиції, культуру. Адже для цього континенту студентів сам термін "Україна" був невідомий. Вони знали країну, в якій навчалися, під назвою Радянський Союз. Десять років (1985-1995) М.Є.Скиба керував деканатом по роботі з іноземними студентами4. На цій посаді він зробив неоцінимий внесок для утвердження авторитету на міжнародній арені молодої Української держави, зміцнення її позицій в світовому співтоваристві. Значна частина його вихованців зайняли чільні місця в урядах своїх країн і тепер прагнуть зміцнювати всебічне співробітництво з нашою державою.

В умовах розбудови незалежної держави життя владно диктувало здійснити докорінне реформування концептуальних, структурних і організаційних засад вищої освіти. Особливо вагомі зусилля професора М.Є.Скиби у справі організації в 1996 р. і функціонуванні гуманітарно-педагогічного факультету5. Микола Єгорович дуже тонко відчував, що процеси, які супроводжують перехід економіки України на ринкові відносини, мають суперечливий характер. Створюючи умови для самодостатнього життя особистості, вони, супроводжуються духовними втратами і переорієнтацією цінностей. Ринкові відносини передбачають велику міжособис-тісну конкуренцію. Сама по собі конкуренція сприяє динамічному розвитку суспільства, але іноді набирає досить жорстких форм. Саме тому в країнах з високим рівнем економічного прогресу створено багато інститутів, регулюючих механізмів, які об'єднують господарські і політичні інтереси з розвитком духовної культури, з узаконеним рівнем гуманітарного співіснування індивідів. Духовність - це той важіль, який вважається обов'язковим супутником соціально-економічного розвитку. Духовно зріла людина без особливих роздумів і сумнівів чинить так, як підказує совість; корегує поведінку у відповідності з інтересами суспільства, держави; досягає своїх особистих цілей в нерозривному зв'язку з суспільством. Така поведінка свідчить про моральну досконалість особистості, у якої певні цінності, правила стали частиною її духовного світу; її сутність не дозволяє здійснювати вчинки, несумісні з її внутрішніми переконаннями. Без таких духовно зрілих особистостей неможливий успішний розвиток держави, орієнтованої на соціально-ринкову економіку. Тому розширення гуманітарних дисциплін у вищих навчальних закладах з технічним ухилом може сприяти подоланню штучної віддаленості вузькопрофесійних, економічних і техніко-технологічних знань від людинознавчих. Повчальним тут є приклад Чорнобиля, який свідчить, що ця катастрофа була не стільки техногенною, скільки соціальною як за результатами, так і за причинами.

Ці та деякі інші вагомі аргументи на користь відкриття в університеті гуманітарно-педагогічного факультету професор М.Є.Скиба детально обгрунтував спочатку на засіданні ректорату, а згодом на вченій раді. Він став і його першим деканом. Згодом гуманітарно-педагогічний факультет був реформований і на його базі тепер функціонують два факультети: гуманітарно-педагогічний і міжнародних відносин.

В квітні 1999 p. M.Є.Скибу призначають проректором з навчальної роботи. На той час він мав великий досвід організаторської і педагогічної роботи у вищій школі. Його незаперечний авторитет серед студентів і співробітників університету, керівництва Міністерства освіти і науки України, як керівника нової генерації був настільки вагомим і переконливим, що в жовтні 2001 р. його обирають ректором університету6. На цій посаді він з усією повнотою розкриває талант вченого і видатного організатора вищої освіти. У грудні 2003 р. Технологічний університет Поділля було реорганізовано в Хмельницький державний університет. У 2004 р. всі спеціальності університету пройшли державну акредитацію. Здійснювалося єдине організаційно-методичне керівництво всіма напрямами діяльності факультетів, кількість яких збільшилася до 14, на яких навчалося більше 15 тисяч студентів7.

В даний час підготовка фахівців ведеться з 43 спеціальностей за 37 напрямами8. Мудра і далекоглядна позиція професора М.Є.Скиби у питанні відкриття і матеріальної підтримки розвитку перспективних спеціальностей, пов'язаних насамперед з сучасними комп'ютерними технологіями, менеджментом, аудитом, фінансами, міжнародними відносинами, а також іншими економічними, технічними і гуманітарними спеціальностями, дозволяє університету і сьогодні не тільки підтримувати імідж сучасного закладу вищої освіти України, але й розвиватися в напрямку, який властивий найкращим університетам світу. Це підтверджується, в першу чергу, фактами високого професіоналізму випускників, які працюють нині на відповідальних посадах як на підприємствах України державної і недержавної форм власності, так і в численних фірмах за кордоном. Університет неодноразово відзначався на колегії Міністерства освіти і науки України, на багатьох конференціях з проблем вищої освіти як один з визнаних лідерів по запровадженню інноваційних освітніх технологій, методичному забезпеченню та управлінню навчально-виховним процесом. У 2004 р. університет виборов велику золоту медаль за досягнення в розвитку дистанційних освітніх технологій. Ефективними виявились інноваційні розробки з комп'ютерних технологій, з теорії механізмів та машин, впровадженню їх у навчальний процес.

Навчання і виховання студентської молоді - єдиний процес. Виховна робота органічно вписується в систему освітньої діяльності університету. Активізувалася робота органів студентського самоврядування, зокрема студентських рад факультетів і гуртожитків, Студенти провели форум "Молодь за здоровий спосіб життя", "Милосердя"; створена й активно працює соціальна служба волонтерів, що взяла під опіку інвалідів, сиріт, ветеранів війни і праці; ведеться робота над створенням інтернет-клубу, студентського театру, здійснюються заходи щодо залучення студентів до суспільно корисної праці, просвітницької діяльності тощо.

Наукові здобутки викладачів університету сприяли тому, що на базі університету створений і активно діє Національний комітет України з машинознавства у складі світової наукової організації IFToMM. В університеті діють 23 навчально-науково-виробничі центри, які сприяють впровадженню наукових розробок вчених у виробництво, залучають студентів до наукової і практичної діяльності.

Сприяє підвищенню якості продукції, захищає права споживачів і готує майбутніх фахівців створений в навчальному закладі сертифікаційний випробувальний центр. У поліграфічно-видавничому центрі університету виходять з друку три наукових журнали, що включені до переліку фахових видань Вищої атестаційної комісії України, два з них - міжнародні. З метою використання здібностей молодих вчених та стимулювання підвищення їх професійного рівня в університеті створена Рада молодих вчених і спеціалістів.

За останні роки під керівництвом ректора М.Є.Скиби відзначається позитивна динаміка якісних і кількісних показників розвитку всіх основних напрямів діяльності університету. Це стало підставою для клопотання про надання Хмельницькому державному університету статусу національного. 21 липня 2004 р. Президент України підписав Указ, в якому зазначалося: "Ураховуючи загальнодержавне і міжнародне визнання результатів діяльності Хмельницького державного університету у розвиток національної освіти і науки постановляю: надати Хмельницькому державному університету статус національного"9.

Заслугою Миколи Єгоровича є формування стабільного, працездатного, дружнього, ініціативного та перспективного колективу викладачів та співробітників, що можуть працювати в умовах жорсткої конкуренції. Сьогодні в університеті навчальний процес забезпечують більше 70 докторів наук, професорів, понад 400 кандидатів наук, доцентів. Доктори наук, професори М.Войнаренко, Я.Гладкий, О.Григоренко, Г.Калда, В.Каплун, В.Ковтун, І.Качурик, Я.Кіницький, С.Костогриз, А.Кузьменко, Т.Завго-родня, М.Мазур, О.Орлов, В.Ройзман, М.Семенкж, Р.Сілін та інші є надійною опорою ректора у всіх його новаторських ініціативах. "Я дуже пишаюся тим, що мені випала доля працювати з такими людьми. Як керівник університету, я відчуваю відповідальність за кожного, хто чесно виконує свої обов'язки, - зазначає професор М.Є.Скиба. - Адже наш результат складається з великої кількості маленьких перемог кожного співробітника. Лише професіоналізм та відданість справі дають нам загальний позитивний результат".

В університеті успішно діють наукові школи з тертя та зношування в машинах, машинознавства, матеріалознавства, механіки деформованого твердого тіла, прогресивних технологій поверхневого зміцнення конструктивних елементів, автоматизованих систем контролю радіоелектронної апаратури, проблем економіки, нормування праці, з обліку і аудиту, новітньої історії України тощо. Наукові розробки, які проводяться вченими університету, різноманітні. Основні з них такі: "Наукові та практичні основи переробки відходів виробництва у легкій промисловості" (наук. кер. д.т.н., проф. М.Є.Скиба);"Нелінійна механіка дискретних матеріалів, нові композиційні матеріали та мастила" (наук. кер. д.т.н., проф. В.Ковтун); "Контактна взаємодія тіл з початковими напруженнями" (наук. кер. д.т.н., проф. В.Рудницький); "Фізико-хімічна механіка тертя та зносостійкості твердих тіл" (наук. кер. д.т.н., проф. В.Шевеля); "Автоматизація виробничих процесів у машинобудуванні" (наук. кер. д.т.н., проф. Р.Сілін); "Механіка номінально-нерухомого фрикційного контакту" (наук. кер. д.т.н., проф. С.Костогриз); "Іонно-плазмові методи зміцнення поверхні в безводневому середовищі" (наук. кер. д.т.н., проф. В.Каплун); "Динаміка і міцність машин, приладів та радіоелектронної апаратури" (наук. кер. д.т.н., проф. В.Ройзман); "Стохастичні розрахункові методи контактної механіки та трибоніки" (наук. кер. д.т.н., проф. М.Семенюк); "Аналіз і синтез важільних механізмів" (наук. кер. д.т.н., проф. Я.Кіницький); "Проблеми реформування економіки на рівні регіону" (наук. кер. д.е.н., проф. М.Войнаренко) та інші.

Будь-які зміни завжди досить важко сприймаються на початковому етапі їх реалізації. Особливо тоді, коли зміни проводяться швидко, впродовж короткого часу. Перед М.Є.Скибою, як громадянином і ректором, постало надзвичайно важливе і складне завдання: як забезпечити чесність і прозорість при проведенні вступних кампаній, не допустити проявів протекціонізму та зловживань з боку осіб, причетних до її проведення, забезпечити відкриті і зрозумілі умови для громадського контролю за роботою апеляційних комісій та при проведенні зарахування. Під його безпосереднім керівництвом, постійним прискіпливим контролем були створені всі необхідні умови для виконання цього державного за значенням завдання. Була розроблена унікальна система й технологія тестових комп'ютерних вступних випробувань та відповідного програмного забезпечення. "Батьки мають змогу на екранах спостерігати за тим, як їхні діти вирішують тестові завдання, - зазначає Микола Єгорович. - Тому ми у своєму вузі майже вирішили проблему хабарництва при вступі"10. Ця система була продемонстрована особисто Міністру освіти і науки України С.Ніколаєнку і дістала всебічне схвалення11.

Як кожний справжній вчений, М.Є.Скиба пройшов тривалий і складний шлях свого професійного зростання. У 1980 р. захистив кандидатську дисертацію. В ході захисту виникла досить активна дискусія, що засвідчила про його високу ерудицію, аналітичний підхід до важливих концептуальних проблем розвитку технічної науки. У 1985 p. M.Є.Скибі було присвоєно вчене звання доцента. У вересні 2004 р. в спеціалізованій вченій раді Київського національного університету технологій та дизайну М.Є.Скиба успішно захистив докторську дисертацію на тему "Наукові основи ресурсозберігаючих технологій переробки відходів натуральних шкір у матеріали та вироби взуттєвого виробництва". Це дослідження, яке дістало схвальну оцінку наукової фомадськості, присвячено розробці теоретичних основ проектування ресурсозберігаючих технологій для переробки відходів натуральних шкір. З цією метою дослідник розробив модель волокнистої структури шкіри, на основі якої розроблені теоретичні основи технологій переробки шкіряних відходів. В результаті дослідження одержані аналітичні залежності, які зв'язують основні технологічні параметри операції розволокнення структури з конструктивними параметрами технологічного обладнання. Вченим удосконалена модель гідродинамічного розволокнення, на основі якої розроблений метод інтенсифікації гідродинамічного розволокнення шкіряних виробів. Експериментальна перевірка основних положень теорії технологічних процесів розволокнення волокнистої структури шкіри підтвердила їх правомірність. Проведені експериментальні дослідження експлуатаційних можливостей підошов, взуттєвих картонів, виготовлених з добавками шкіряних волокон, підтвердили високі якісні показники отриманих виробів і ефективність запропонованих технологій розволокнення12. Один із офіційних опонентів доктор технічних наук, професор, заслужений працівник народної освіти України, президент Української технологічної академії В.П.Нестеров, оцінюючи дисертаційне дослідження зазначив: "М.Є.Скибі належить пріоритет в постановці ідей та теми дисертації, вирішенні основних теоретичних та експериментальних задач. Виконання цієї роботи стало можливим завдяки системному аналізу наукових досягнень багатьох формацій вчених у галузі технології взуттєвих і шкіряних матеріалів, фізико-хімії та фізико-механіки полімерів. Дане дисертаційне дослідження має надзвичайно велике значення в багатьох аспектах, в тому числі і для розвитку наукових досліджень нових галузей знань".

Як визнаного науковця, праці якого високо цінують в наукових колах країни, М.Є.Скибу систематично запрошують виступити офіційним опонентом спеціалізовані вчені ради для захисту дисертацій, а також з проханням здійснити рецензії наукових досліджень. Тісні творчі контакти підтримує М.Є.Скиба з такими відомими в усій країні вченими і громадсько-політичними діячами як з Б.Патоном, В.Кременем, І.Вакарчуком, О.Волковим, О.Завальнюком, В.Кострицьким, В.Несторовим, В.Дзюбою, В.Прохоровим, С.Ніколаєнком, І.Гладуняком, І.Гавчуком, С.Мельником, В.Литвином, А.Гриценком, М.Томенком, В.Семиноженком, В.Олуйком, Ю.Павленком, Р.Богатирьовою.

За останні роки ним підготовлено понад 150 наукових праць, 6 монографій, 5 навчальних посібників. Професор М.Є.Скиба має майже 300 публікацій наукового та навчально-методичного спрямування. За результатами наукових досліджень він отримав багато авторських свідоцтв та 25 патентів на винаходи. За його участю виконано та впроваджено у виробництво 28 госпдоговірних і держбюджетних науково-дослідних тем. Як педагог, професор М.Є.Скиба володіє глибокими знаннями, які талановито передає студентам. Йому властиві витончений педагогічний такт, почуття нового, висока вимогливість до себе та підлеглих, він невпинно та твердо впроваджує у щоденну практику все сучасне, передове, вміло керує науковою роботою аспірантів та здобувачів, підготував п'ять кандидатів наук за спеціальністю "Машини і апарати легкої промисловості". На черзі ще добрий десяток аспірантів із написаними дисертаціями, які дочекалися завдяки зусиллям ректора відкриття в Хмельницькому національному університеті спеціалізованої вченої ради зі спеціальності 70.052.03 - технологія текстильного, швейного і трикотажного виробництва, а також технологія взуття, виробів із шкіри і хутра, де М.Є.Скиба займає посаду голови.

Професору М.Є.Скибі притаманне глибоке знання справи, висока культура в роботі, вміння масштабно мислити. Держава високо оцінила трудові заслуги свого славного сина. Він удостоєний багатьох державних, урядових, галузевих нагород, а також закордонних відзнак. 1 жовтня 2008 р. Президент України В.Ющенко нагородив орденом "За заслуги" III ступеня ректора Хмельницького національного університету М.Є.Скибу "За вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної освіти, підготовку кваліфікованих кадрів, багаторічну сумлінну працю".

Науково-педагогічну діяльність М.Є.Скиба поєднує з громадською роботою і, як депутат обласної ради, очолює комісію з питань розвитку освіти і культури.

Незважаючи на свою щоденну завантаженість і достатню поінформованість про те, чим живуть студенти університету і що відбувається в кожній академічній групі, Микола Єгорович при найменшій нагоді прагне відвідати університетські заходи за участю студентів. На одному з студентських розважальних вечорів, що проводив факультет телекомунікаційних систем, ректор продемонстрував непересічне почуття гумору. Ведучий поставив перед двома командами клубу веселих і кмітливих запитання: "Де в науці найбільше гострих кутів?". Поки студенти ще радились між собою у пошуках відповіді, зал почув: "Серед круглих професорських голів". Це була відповідь завжди стриманого ректора університету. А на одному з студентських вечорів, присвячених здоровому способу життя, студенти були вражені глибокою обізнаністю свого ректора з спортивним життям не лише в нашій країні, а й у світовому спорті.

Студентській молоді імпонують слова Миколи Єгоровича про те, що для досягнення успіху треба ставити мету дещо вищу, ніж та, яку тепер можна досягнути. Він часто наводить студентам таку крилату мудрість: "Щасливий випадок допоможе тільки тій людині, яка добре підготовлена до нього". Одного разу, коли Микола Єгорович прочитав лекцію і, як завжди, запитав у студентів, чи усе зрозуміло, почув несподіване, зовсім не дотичне до теми лекції запитання: "Миколо Єгоровичу, скажіть, будь-лас-ка, який він - сучасний інтелігент"? Як досвідчений педагог і керівник, ректор збагнув, що хвилює студентів, бентежить їхні молоді душі, і дав просту і влучну відповідь - добра людина. Ввічлива, порядна, світла голова. Майстер своєї справи. Самокритична і щедра душею, яка завжди прагне знати більше і не шкодує свого досвіду іншим. Сучасний інтелігент - це бентежна совість, розум, почуття власної гідності, це гордість, справедливість, постійне вболівання за долю рідного народу, за його теперішнє і майбутнє. Якщо це зібрано в одній людині - вона інтелігентна, - зазначив М.Є.Скиба. Попри великі наукові здобутки, державні нагороди, Микола Єгорович залишається взірцем скромності для своїх підлеглих. Високий професіоналізм, наукове сумління і принциповість, чітка громадянська позиція, вимогливість у поєднанні зі щирістю і доброзичливістю притягують до Миколи Єгоровича як його колег, так і студентську і аспірантську молодь.

Професор М.Є.Скиба усім своїм єством, усією душею відданий Україні. Це трибун, державотворець, борець, громадянин, людина, яка не може миритися з неправдою та несправедливістю. Від цього йому не завжди легко і комфортно в житті, він зазнає багато душевних страждань. Але інакше жити він не може. Микола Єгорович не став дуже багатим матеріально, але духовно, творчо, науково він є надзвичайно багатою людиною. Як річка в час весняної повені вбирає в себе потужні потоки води і наповнює своє русло могутньою енергією, так і ректор М.Є.Скиба сповнений творчими планами, реалізація яких сприятиме зміцненню молодої Української держави.

Наукова, педагогічна, громадська і організаторська діяльність професора М.Є.Скиби органічно поєднується з духовним багатством його душі. Він уважний і спостережливий природолюб, уважно стежить за всіма подіями суспільно-політичного житті країни, читає багато літератури на історичну тематику. Вірним і надійним супутником впродовж кількох десятиріч є дружина Галина. Вони навчалися в одному вузі, там і познайомилися. Галину Василівну Скибу поєднує з чоловіком духовне багатство, щирість почуттів, єдине розуміння подолання проблем, що неминуче виникають у подружньому житті. Добрими і щирими людьми виростило подружжя Скибів своїх дітей, особливо їх радує дочка Катя. Вона із золотою медаллю закінчила школу, з відзнакою університет. А нещодавно успішно захистила дисертацію, стала кандидатом психологічних наук.

Працелюбність, високий інтелектуальний рівень, щедра людяність професора М.Є.Скиби викликають до нього повагу колективу співробітників та студентів університету. Під його керівництвом Хмельницький національний університет не лише активно розширює горизонти вітчизняної освіти і науки, а й наполегливо здобуває світове визнання, плідно працює у різних напрямках міжнародного співробітництва, бере активну участь у різноманітних міжнародних проектах, конференціях, програмах обміну студентами, викладачами та науковцями.

Доктор технічних наук, професор, ректор Хмельницького національного університету М.Є.Скиба уособлює собою кращі риси педагога, вченого, ректора, державотворця, людини, якою може пишатися українська земля.

Видатний представник наукової еліти нашої держави, вчений широкого діапазону, технічний геній, доктор технічних наук, професор, академік В.П.Ройзман, характеризуючи професора М.Є.Скибу як ректора, педагога і людину, зазначає: "Йому притаманні природний талант керівника, виняткова працездатність, цілеспрямованість, висока суспільна активність, вимогливість у поєднанні з доброзичливістю і сердечністю у спілкуванні з людьми. В кожному із своїх працівників він знаходить те краще, що, без сумніву, є в кожній людині, тільки його потрібно побачити і розвинути. Микола Єгорович - організатор високого рівня, тонкий психолог, особистість, яка своїми рішеннями, вчинками, способом життя, ставленням до людей стверджує свій високий авторитет. Винятково доброзичливе ставлення до людей створило довкола нього атмосферу глибокої шани. Оптимізм, розуміння проблем сьогодення, прогресивне мислення, невтомна результативна праця є головними рисами життя видатного організатора вищої освіти на Поділлі ректора Хмельницького національного університету, професора М.Є.Скиби"'3.

Великий життєвий досвід, професіоналізм та прекрасні людські якості ректора Хмельницького національного університету професора М.Є.Скиби ще довго слугуватимуть добрим справам на благо України. В переддень ювілею від щирого серця побажаємо йому міцного здоров'я, щастя, добробуту й нових творчих перспектив.

Примітки:

  1. Попович, М. Еліта як соціальний феномен / М. Попович // Еліта і цивілізаційні процеси формування націй. - К., 2006. - С II.
  2. Вервес, Ю. Карл Лінней. Король систематики / Ю. Вервес // Україна молода.- 2007. - 7 червня.
  3. Чернюк, А. Микола Скиба: "Я ніколи не був кар'єристом" / А. Чернюк // Є Поділля. - 2002. - 18-24 лютого. - С 16.
  4. Скиба Микола Єгорович. До 30-річчя наукової та педагогічної діяльності.- Хмельницький, 2007. - С. 5.
  5. Скиба, М. Є. Гуманітарно-педагогічний факультет/ М. Є. Скиба// Ректор Радомир Сілін. - Хмельницький, 2001.-С 48-51.
  6. Григоренко, О. П. Ректори Хмельницького національного університету / О. П. Григоренко // Актуальні проблеми розвитку фізичного виховання, спорту та фізичної реабілітації: матеріали науково-практичної конференції, присвяченої 40-річчю кафедри здоров'я людини та фізичного виховання, 11-12 вересня 2008 р.- Хмельницький, 2008. - С. 11-13.
  7. Університет (газета Хмельницького національного університету) - 2005 -№1.-С. 7.
  8. Біжучий архів ХНУ, папка "Навчальна робота у 2008-2009 навчальному році". - С 8. Університет. - 2004. - № 6. - С 1.
  9. Вишинська, Н. Вступні іспити до вузів Хмельниччини: з хабарами чи ні? / Н. Вишинська // Є. Поділля. - 2007. - 19 липня.
  10. Скиба, М. До нових звершень, освітяни! / М. Скиба // Університет. - 2005.- № 7. - С 2.
  11. Скиба. М. Наукові основи ресурсозберігаючих технологій переробки від ходів натуральних шкір у матеріали та вироби взуттєвого виробництва : автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук / М.Є.Скиба. - К., 2004. - С 42.
  12. Григоренко, О. П. Ректор Хмельницького національного університету професор Микола Скиба - видатний організатор вищої освіти на Поділлі / О. П. Скиба // Освіта, наука і культура на Поділлі : збірник наукових праць. - Кам'янець-По-дільський : Оіюм, 2007. - Т. 10. - С 87.

Резюме

В статье анализируется жизненный и научный путь выдающегося представителя научной элиты нашего государства, ректора Хмельницкого национального университета, доктора технических наук, профессора, академика И.Е.Скибы.

Ключевые слова: Николай Егорович Скиба, образование, педагог, высшая школа, институт, университет, доктор наук, профессор, ректор, научная школа.

Одержано 3 листопада 2009 р.